Veldnamen op 't Bildt


Veldnamen op 't Bildt
©: Sytse Keizer

Bij het maken van een landschapsbiografie kan de toponymie ofwel de bestudering van veldnamen een belangrijk onderdeel zijn.

Mensen, vorige bewoners ook van Billând, ’t Bildt “hebben plaatsen, wateren, en velden een naam gegeven en nooit zonder reden”

Ik ga hier kort op in en vertel over het belang van deze veldnamen bij zijn onderzoek.

De namen kunnen verscheidene oorsprong hebben: Een eigennaam (Attesweg)  ’n Gebeurtenis (de Krimoorlog) of de eigenschappen of gebruik van een locatie (Walburg, Valbrug of Voorste en Achterste balkje) Keizer heeft in zijn publicaties al veel van deze veldnamen of toponiemen gebruikt. Bij mijn artikel  over de vroegere ringwalburcht bij St.-Anne heb ik maar liefst een negental gebruikt als aanwijzingen. De afgelopen jaren zijn er al meer dan duizend veldnamen van ’t Bildt verzameld en op een rijtje gezet. Ik volsta hier met een tweetal voorbeelden:” ’t Zilvermeer” en “de (eenden) Kooi” beide op ’t Nij Bildt. Het lijkt er veel op, dat de veldnaam ’t Zilvermeer' is ontleend aan ’n restant van de ingang van de waterweg in ’t verlengde van de Holle Rijdt en iemand heeft dit de naam gegeven van het Zilvermeer uit de titel van het boek “De schat in het Zilvermeer “ van de schrijver Karl May met zijn prairiehelden Winnetou en Old Shatterhand. Het tweede voorbeeld is de veldnaam “de Kooi”.>>  Deze eendenkooi vond ik voor collega Gerard Mast vlak bij “Stad Niks.

Sytse Keizer

© Tekst: Sytse Keizer © Foto voorblad: Sytse Keizer
Lees meer

Gerelateerde informatie


Foto’sDocumenten





Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Stichting Bildts Aigene)